×
Κάντε κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Ξηροφθαλμία και πώς να την αντιμετωπίσετε!

Καταχωρήθηκε στις2021-02-21

Η ξηροφθαλμία είναι μια συχνή πάθηση των ματιών, η οποία δίνει μια αίσθηση φαγούρας, καύσου, άμμου, διαλείπουσας όρασης ακόμη και διπλωπίας. Προκαλείται όταν το μάτι δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή όταν αυτά εξατμίζονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην υγραίνεται όσο χρειάζεται και έτσι κοκκινίζει και ερεθίζεται.

Αιτίες

Οι κυριότερες αιτίες είναι η χρήση φακών επαφής, το γήρας, η πολύωρη χρήση της οθόνης τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητών, καθώς και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ρύπανση, καπνός, ζέστη, ξηρασία, αέρας, υψόμετρο κ.ά. Επίσης οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η έλλειψη βιταμίνης C είναι λόγοι για εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι:

  • Κνησμός.
  • Κάψιμο.
  • Ερυθρότητα ματιών.
  • Θολή όραση.
  • Αίσθημα άμμου στα μάτια.
  • Ξηρότητα ματιών.
  • Δακρύρροια.

Αντιμετώπιση

Η ξηροφθαλμία αντιμετωπίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τις ανάγκες του ασθενούς με μια σειρά από θεραπείες και φάρμακα. Στις απλές περιπτώσεις συνιστάται η τοπική χρήση οφθαλμικών σταγόνων, όπως τεχνητά δάκρυα που δεν περιέχουν συντηρητικά και δε χρειάζεται συνταγή γιατρού. Οι διάφορες οφθαλμικές σταγόνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν έχουν ίδια σύνθεση, όπως και οι ανάγκες του κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές. Μερικά κολλύρια είναι υδατώδη και ανακουφίζουν για λίγο και άλλα είναι πιο παχύρευστα και η δράση τους διαρκεί περισσότερο. Ο οφθαλμίατρος κρίνει την κατάλληλη θεραπεία για την ανακούφιση του ασθενούς.

Μενού

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε τις λίστες επιθυμιών.

Είσοδος