×
Κάντε κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Μαύρο κύμινο, το θεραπευτικό!

Καταχωρήθηκε στις2022-04-03

Το Μαύρο Κύμινο, είναι ετήσιο φυτό και η προέλευση του είναι από την Νοτιοδυτική Ασία. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, Αίγυπτο και Τουρκία. Φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, έχει πτεροειδή φύλλα και λευκογάλανα άνθη. Οι σπόροι του περιέχουν γλυκοξίδια, λινολεϊκά και ελαϊκά οξέα.

Το μαύρο κύμινο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για ηπατικές και πεπτικές διαταραχές, ενώ ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε στον πονόδοντο, σε πονοκεφάλους, κατά της ρινικής συμφόρησης και κατά των εντερικών παράσιτων.

Το έλαιο μαύρου κύμινου προέρχεται από το αιγυπτιακό φυτό Nigella Sativa που ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae και χρησιμοποιείται παραδοσιακά σαν θεραπευτικό στην Ανατολή και στην Αγιουβέρδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιβακτηριακή, αναλγητική και αντισπασμωδική δράση σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και άσθματος.

Είναι ένα ελαφρύ κίτρινο λάδι, με χαρακτηριστική οσμή, που λαμβάνεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Περιέχει πάνω από εκατό συστατικά όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα. Ονομάζεται και ως «λάδι των Φαραώ», αφού βρέθηκε στον τάφου του Τουταγχαμόν και άλλων Αιγύπτιων Φαραώ.

Οι δραστικές ουσίες του μαύρου κύμινου

Περιέχει πάνω από εκατό συστατικά όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα.

Το έλαιο του μαύρου κύμινου περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό (18:2) οξύ, thymoquinone, nigellone (dithymoquinone), melanthin, nigilline, damascenine και trans-ανηθόλη. Οι σπόροι μαύρου κύμινου είναι πλούσιοι σε ωμέγα 6 και 9, βιταμίνη Β1, Β2, Β3, φυλλικό οξύ και πολλά μεταλλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων το σίδηρο και το ασβέστιο.

Ιδιότητες

Στην θυμοκινόνη οι δημοσιευμένες έρευνες και μελάτες αποδίδουν κυρίως τέσσερις ιδιότητες:

  • Ηπατοπροστατευτικές.
  • Αντιφλεγμονώδεις.
  • Αντιοξειδωτικές.
  • Αντικαρκινικές.

Η θυμοκινόνη αλληλοεπιδρά με τους υποδοχείς των οπιοειδών στο σώμα και βοηθά στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα της θυμοκινόνης υποστηρίζουν τη χρήση αυτής της φυσικής ένωσης ως ένα ίαμα με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Παρουσιάζει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και άλλες σημαντικές βιολογικές δραστηριότητες. Η θυμοκινόνη μετατρέπει αποτελεσματικά τις οδούς σηματοδότησης της εξέλιξης του καρκίνου. Δεν βελτιώνει μόνο την αντικαρκινική δραστηριότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων αλλά επίσης εξασθενεί τις παρενέργειές τους.

Οφέλη

Απώλεια βάρους

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να μειώσει τον δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν καμία σοβαρή παρενέργεια από την λήψη του συμπληρώματος. Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes & Metabolic Disorders το 2013 βρήκε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να επιδρά σημαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ανδρική υπογονιμότητα

Τα αποτελέσματα δημοσιευμένης μελέτης έδειξαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα, η μορφολογία και ο όγκος του σπέρματος, το ρΗ και τα στρογγυλά κύτταρα βελτιώθηκαν σημαντικά στην ομάδα αντρών στην οποία χορηγήθηκε λάδι Ν. Sativa σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου μετά από 2 μήνες. Συμπεραίνεται ότι η ημερήσια πρόσληψη 5ml ελαίου Ν. Sativa για δύο μήνες βελτιώνει την κακή ποιότητα σπέρματος σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας χωρίς οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σακχαρώδης διαβήτης

Μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι σπόροι Ν. Sativa κατέχουν αντιδιαβητική δραστικότητα, η οποία τουλάχιστον μερικώς, προκαλείται από διεγειρόμενη από γλυκόζη απελευθέρωση ινσουλίνης από βήτα κύτταρα, μειωμένη γλυκονεογένεση στο ήπαρ, αντιοξειδωτική δράση και μειωμένη απορρόφηση γλυκόζης από το έντερο.

Παθήσεις του δέρματος

Το μαύρο κύμινο αποδεικνύεται ευεργετικό για τις ακόλουθες δερματικές παθήσεις:

Έκζεμα: Σύμφωνα με μια μελέτη μικρής κλίμακας το 2013 που συνέκρινε τα οφέλη του N. sativa με φάρμακα, το έλαιο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του εκζέματος στα χέρια.

Ακμή: Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μαύρου κύμινου και συγκεκριμένα το έλαιό του βελτιώνουν την ακμή. Σε μια έρευνα, το 58% των συμμετεχόντων αξιολόγησε την απόκρισή τους σε αυτή την αγωγή ως καλή, ενώ το 35% ένιωσαν ότι τα συμπεράσματα ήταν μέτρια.

Ψωρίαση: Έρευνα του 2012 υποδεικνύει ότι το έλαιο έχει και αντιψωριασικά οφέλη. Από την μελέτη αυτή μπορεί να ειπωθεί ότι η τοπική εφαρμογή 95% αιθανολικού εκχυλίσματος σπόρων Nigella sativa έχει αντιψωριασική δράση και η εξωτερική εφαρμογή είναι ευεργετική στη διαχείριση της ψωρίασης.

Ηπατοπροστατευτική δράση

Η θυμοκινόνη προστατεύει το ήπαρ από τραυματισμό μέσω διαφόρων μηχανισμών περιλαμβανομένης της αναστολής της εξαρτώμενης από το σίδηρο υπεροξείδωσης των λιπιδίων, της ανύψωσης της συνολικής περιεκτικότητας θειόλης και του επιπέδου της γλουταθειόνης, της δέσμευσης ριζών, της αύξησης της δραστικότητας της ρεντουκτάσης κινόνης, της καταλάσης, της δισμουτάσης υπεροξειδίου και της τρανσφεράσης γλουταθειόνης, της αναστολής της δραστηριότητας του ΝΡ-κΒ και την αναστολή τόσο της κυκλοοξυγενάσης όσο και της λιποξυγενάσης. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του Ν. Sativa είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρόληψης και της προστασίας του ήπατος από παθογένειες. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τις προστατευτικές επιδράσεις του Ν. Sativa κατά της ηπατικής βλάβης που παράγεται από την οξείδωση με την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών αμυντικών στο σώμα. Η θυμοκινόνη συντελεί στην αναβολή της εξέλιξης σε χρόνιες ηπατικές παθήσεις και μπορεί να θεωρηθεί ως προληπτικό μέσον σε ασθενείς με ηπατικές διαταραχές.

Μύκητες - βακτήρια - ιοί

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το μαύρο κύμινο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Η συνεχής χρήση του μαύρου κύμινου έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών που προκαλούνται από ιούς, μύκητες και βακτήρια και γενικά από τα παθογόνα. Τα έλαιά του μειώνουν σημαντικά των αποικισμό των παθογόνων βακτηριδίων και των μυκήτων ειδικά στον εντερικό σωλήνα και αυτό έχει σαν όφελος μικρότερη παρουσία τους και στο αίμα και σε όλο το σώμα.

Αλλεργίες

Υπάρχουν αρκετές ερευνητικές μελέτες που έδειξαν ότι το έλαιο έχει ισχυρά αντισταμινικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μπορούν με επιτυχία να βελτιώσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Έχει βρεθεί επίσης ότι η χρήση του ελαίου από μαύρο κύμινο μειώνει τον αριθμό των ιστιοκυττάρων και μειώνει τη συγκέντρωση των διαφόρων φλεγμονωδών μεσολαβητών στο αίμα. Το έλαιο ανταγωνίζεται την επαγόμενη από ισταμίνη βρογχοσυστολή και δρα ως βρογχοδιασταλτικό. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την επαγόμενη από την ισταμίνη αυξημένη συγκέντρωση ηωσινόφιλων, τις κυτοκίνες και τα αντισώματα IgE και IgG1 στους πνεύμονες. Το έλαιο μπορεί επίσης να ελέγξει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας όπως φτάρνισμα, αίσθημα καύσου στη μύτη, υδαρή μύτη και μάτια, κόκκινα μάτια και γενική αδιαθεσία.

Το συμπλήρωμα διατροφής Egyptian Black Cumin Oil 500mg 180 softgels της Full Health με λάδι σπόρων Aιγυπτιακού μαύρου κύμινου (71,4%), από εν ψυχρώ εξαγωγή. Το λάδι των σπόρων του μαύρου κύμινου αποδίδει 55% λινολεικό οξύ το οποίο συμβάλλει στην διατήρηση των φυσικών επιπέδων χοληστερόλης.

Πηγές:

https://full-health.gr

Μενού

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε τις λίστες επιθυμιών.

Είσοδος