Κάντε κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Τί είναι η λεκιθίνη και οι ιδιότητές της!

Καταχωρήθηκε στις2021-07-15

Η λεκιθίνη είναι μία φυσική λιπαρή ουσία, η οποία παράγεται από τον οργανισμό. Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και δρα ως γαλακτωματοποιητής του λίπους. Είναι φυσικός λιποδιαλύτης και απαραίτητη για το μεταβολισμό του. Έχει δηλαδή την ιδιότητα να διασπά τα λίπη σε μικρότερα σωματίδια (λιπαρά οξέα), να τα ρευστοποιεί και έτσι να αφομοιώνονται από τον οργανισμό και να μετατρέπονται σε ενέργεια.

Ονομάστηκε λεκιθίνη από την αρχαία ελληνική λέξη λέκιθος (κρόκος αυγού), γιατί εκεί απομονώθηκε για πρώτη φορά. Συνήθως προέρχεται από τον κρόκο αυγού, το γάλα, τα φιστίκια, τη σόγια και τον ηλίανθο.

Χρήση

Επειδή δρα ως γαλακτωματοποιητής του λίπους, λόγω της ιδιότητας αυτής χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία , στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και σαν συμπλήρωμα διατροφής (δισκία, σκόνη, κάψουλες).

Χημική σύσταση

Η λεκιθίνη περιέχει φωσφορικό οξύ, γλυκερόλη, γλυκίνη, γλυκολιπίδια, λιπαρά οξέα και φωσφολιπίδια χολίνης και ινοσιτόλης τα οποία αποτελούν και τα βασικά δομικά της συστατικά.

Δομικά συστατικά

Τα δομικά συστατικά της λεκιθίνης είναι τα φωσφολιπίδια:

 • Φωσφατιδυλοχολίνη (PC): Βοηθά τον οργανισμό να επεξεργάζεται τα λίπη και παρέχει δυνατή στήριξη στις κυτταρικές μεμβράνες, προστατεύει το κύτταρο και αποτρέπει τις διάφορες επιβλαβείς ουσίες να εισέρχονται σε αυτό.
 • Φωσφατιδυλινοσιτόλη (PI): Είναι ένα σημαντικό λιπίδιο το οποίο βρίσκεται στους ιστούς και τις κυτταρικές δομές. Σε μεγάλη αφθονία συναντάται στον εγκεφαλικό ιστό.
 • Φωσφατιδυλαιθανολαμίνη (PE): Αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο στις διπλοστοιβάδες της κυτταρικής μεμβράνης. Βρίσκεται στον νευρικό ιστό και στον νωτιαίο μυελό.
 • Φωσφατιδυλοσερίνη (Ρ): Βρίσκεται στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων (βοηθά στην καλή λειτουργία τους) και στον εγκέφαλο. Διευκολύνει την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους, βοηθά στην νοητική λειτουργία, βελτιώνει τη μνήμη.
 • Φωσφατιδυλικό οξύ (ΡΑ): Καθορίζει την ανάπτυξη των σκελετικών μυών, αυξάνει την αντοχή, δίνει ενέργεια.

Ιδιότητες

 • Υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Αποτρέπει την αρτηριοσκλήρυνση, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλισμό, ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης.
 • Βοηθά στη ρύθμιση και μείωση της χοληστερίνης. Διαλύει τα λίπη και τα διατηρεί σε αιώρηση ως φυσικός γαλακτωματοποιητής, εμποδίζοντας τη συσσώρευση και εναπόθεσή τους στις αρτηρίες. Προστατεύει την καρδιά, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των μακροφάγων κυττάρων τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς.
 • Προστατεύει το ήπαρ (συκώτι) αποτρέποντας τη συσσώρευση λίπους σε αυτό.
 • Βοηθά στον καλό μεταβολισμό του λίπους της τροφής, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία απώλειας βάρους. Επίσης βοηθά στον έλεγχο του λίπους και αποτρέπει την αποθήκευσή του στους ιστούς.
 • Αυξάνει την ικανότητα που έχει η χολή να διαλύει τη χοληστερόλη και βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού πέτρας.
 • Είναι πηγή δύο βιταμινών Β (χολίνη, ινοσιτόλη), οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Το FULL HEALTH Λεκιθίνη από ηλίανθο σε σκόνη 300gr, αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική εφόσον πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στη σόγια και στο αυγό. Ένα άλλο πλεονέκτημα της λεκιθίνης ηλίανθου είναι ότι υπόκειται σε επεξεργασία με χημικά πρόσθετα. Είναι 100% φυσική, χωρίς τεχνητά χρώματα, αρώματα, συντηρητικά και γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Είναι επίσης πλούσια σε φωσφατιδυλοχολίνη και φωσφατιδυλινοσιτόλη, οι οποίες βρίσκονται σε ίση ποσότητα, σε αντίθεση με τη λεκιθίνη σόγιας όπου η φωσφατιδυλική ινοσιτόλη βρίσκεται σε μικρότερη αναλογία.

Μενού

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε τις λίστες επιθυμιών.

Είσοδος